Tips voor bewatering in de zomer

Tips voor bewatering in de zomer

Warme zomerdagen kunnen best een uitdaging zijn als het aankomt op de bewatering van de tuin. Want wanneer sproei je nou het beste en moet dat heel vaak of juist niet? Met onderstaande tips helpen we je graag op weg naar een bloeiende tuin dit seizoen!

Geef gelijkmatig water

Een klein beetje uitdrogen voordat je opnieuw water geeft is niet erg, maar zorg ervoor dat de verschillen niet te groot worden. In één keer een te grote plens water is ook niet goed voor de plant. Wat hierbij kan helpen is een tuinslang met gaatjes, of een poreuze druppelslang. Dit bevordert de wortelgroei van de plant.

Niet vaker, maar méér water geven

Borders met bloemen hebben vaak genoeg aan 2 keer per week water. Je kunt dan dus beter grondig water geven zodat dit goed bij de wortels kan komen, dan dagelijks een klein beetje bewateren. Oppervlakkig water geven betekent namelijk niet altijd dat het water de wortels ook bereikt. Houd er wel rekening mee dat planten in potten het beste dagelijks water krijgen in warme periodes. Gebruik potten met een gat in de bodem, of doe onderop hydrokorrels zodat overtollig water weg kan lopen. 

Vermijd natte bladeren

Het gaat er uiteindelijk om dat de aarde goed vochtig wordt, maar wist je ook dat het schadelijk kan zijn als je de volledige plant nat maakt? Als de blaadjes nog nat zijn 's nachts kunnen deze gaan schimmelen. Overdag kunnen natte bladeren zelfs kleine brandplekjes veroorzaken, dus het is op warme zomerdagen nóg belangrijker om het water goed op de aarde te gieten tijdens het water geven. 

Sproei 's ochtends of 's avonds

Sproei op warme dagen ‘s avonds wanneer de bodem afgekoeld is, zo verdampt er minder water en hebben je planten meer tijd om het vocht op te nemen. Doe het niet te laat, zodat de planten nog kunnen opdrogen en niet gaan schimmelen als het afkoelt. Om diezelfde reden is in de vroege ochtend sproeien of water geven ook helemaal goed!