Over ons

Tuincentrum Tullekensmolen is een rustig tuincentrum in de gemeente Apeldoorn in het dorp Beekbergen. Het tuincentrum is gevestigd op een bijzonder mooie locatie naast het Ford-Museum, en met een mooi aangelegd park om inspiratie op te doen. U kunt bij ons terecht voor een uitgebreid assortiment met alles van tuinplanten tot grondproducten en van kamerplanten sfeerartikelen.

Tuincentrum Beekbergen

Tuincentrum Tullekensmolen

De geschiedenis van Tullekensmolen in Beekbergen

Tuincentrum Tullekensmolen is gehuisvest op een bijzondere locatie omgeven door een beek samen met het Ford-Museum, dat is gehuisvest in een oude papierfabriek. Voor hoe dat zo gekomen is moeten we terug naar het jaar 1601, toen door door de Ugchelse papiermaker Marten Orges een papierfabriek leven in werd geblazen. Omdat papier en water in die tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, moest de fabriek aan een beek liggen. De naast de fabriek gelegen beek ontspringt uit een wel enkele kilometers terug.

In 1680 erfden Tulleken en zijn vrouw de molen, waardoor de naam Tullekensmolen ontstond. De molen deed dienst als papiermolen tot in 1872 een enorme brand de molen onherstelbaar beschadigde. Het dorp Beekbergen vroeg om herbouw van de papierfabriek, dat in dat zelfde jaar nog volgde. De fabriek zoals die er nu uitziet gaat dus meer dan een eeuw terug. 

Tweeëndertig jaar later, in 1904, vestigde Herman Anton Geurts zich in de molen, die er een wasserij begon. Met de introductie van de wasmachine in elk huishouden kwam de noodzaak van deze grote wasserij onder druk te staan, waardoor ook deze uiteindelijk gesloten moest worden.

In 2008 kochten Rieky en Nico Bredenoord het toen in dienst zijnde tuincentrum en de leegstaande wasserij. Op het tuincentrum is een nieuwe verkoopruimte gebouwd en aangepast aan de hedendaagse tijd. En het mooie park is aangelegd om inspiratie op te doen. De wasserij ook gerenoveerd en doet nu dienst als Ford-Museum, ook het waterrad is in oude ere hersteld. Bij een bezoek aan Tuincentrum Tullekensmolen kunt u buiten het waterrad en de vistrap bekijken en door het park wandelen waar ook de beek door stroomt.

 

Alles van tuinplanten tot cadeauartikelen

Tuincentrum Tullekensmolen is al jaren een begrip in Apeldoorn en omstreken. Naast een bijzondere locatie, beschikt tuincentrum Tullekensmolen over een uitgebreid assortiment

  • In ons tuincentrum vindt u seizoensgebonden tuinplanten, zoals bladverliezende en groenblijvende heesters, vaste planten en fruitbomen;

  • Daarnaast hebben wij ook veel bijzondere seizoensgebonden planten, zoals groenteplanten, zomerbloeiers, kruiden, voorjaarsbloemen en najaarsviolen, herfstplanten en kerstbomen;

  • Wij hebben ook een uitgebreid aanbod diverse tuinartikelen, zoals meststoffen, afdekmaterialen en nog veel meer diverse tuinartikelen;

  • In ons kleine en gezellige winkeltje staan tenslotte tuinzaden, bloembollen en leuke cadeauartikelen en decoratie materialen uitgestald.

Kortom, een gezellig tuincentrum dat van alle markten thuis is en een leuke plek is voor jong en oud. Kom ook langs! Wij zien u graag terug bij Tuincentrum Tullekensmolen in Beeksbergen bij Apeldoorn.

 

Routebeschrijving