Over ons

Tuincentrum Tullekensmolen is gehuisvest op een speciale locatie, samen met het Ford-Museum dat is gehuisvest in een oude papierfabriek.

Hoe is dit onstaan in 1601 werd door de Ugchelse papiermaker Marten Orges een papierfabriek opgestart. Omdat papier en water in die tijd onlosmakkelijk verbonden waren met elkaar, moest de fabriek aan een beek liggen. De naast de fabriek gelegen beek ontspringt uit een wel, enkele kilometers terug en geeft helder water

In 1680 erfden de huidige naamgever Tulleken en zijn vrouw de molen en ontstond de Tullekensmolen. Totdat zij in 1872 afbrandde, zou deze molen dienst doen als papiermolen, het Beekbergse papierdorp vroeg om herbouw, in datzelfde jaar werd de fabriek herbouwd in de staat waar het zich nu nagenoeg bevindt.

Tweeëndertig jaar later in 1904 vestigde Herman Anton Geurts zich in de molen en begon er een wasserij, ook bij dit proces is water noodzakelijk. Bij de introductie van de wasmachine in elk huishouden kwam de noodzaak van deze grote wasserij onder druk te staan en werd ook deze gesloten.

In 2008 kochten Rieky en Nico Bredenoord het toen in dienst zijnde tuincentrum en de leeg staande wasserij. Op het tuincentrum is een nieuwe verkoopruimte gebouwd en aangepast aan de hedendaagse tijd. En het mooie park is aangelegd om inspiratie op te doen. De wasserij ook gerenoveerd en doet nu dienst als Ford-Museum, ook het waterrad is in oude ere hersteld.

Bij een bezoek aan Tuincentrum Tullekensmolen kunt u buiten het waterrad en de vistrap bekijken en door het park wandelen waar ook de beek door stroomt.