Het aanplantseizoen is begonnen!

Het aanplantseizoen is begonnen!

De herfst doet zijn intrede en de natuur om ons heen is langzaam aan het veranderen. De blaadjes aan de bomen verkleuren langzaam, maar dat betekent niet dat álles stil staat in de tuin. Naast het feit dat er nog genoeg najaarsbloeiers zorgen voor kleur in de tuin, is het ook de hoogste tijd om aan de slag te gaan met het aanplanten van vaste planten. Dit is de tijd waarin kwekers weer planten met losse wortels en kluiten gaan rooien en het is dan ook ideaal om daar nu mee aan de slag te gaan. Bij Tuincentrum Tullekensmolen hebben we dan ook volop vaste planten in het tuincentrum en in de webshop waarmee je aan de slag kunt gaan. In deze blog geven we je een aantal tips om goed voorbereid te beginnen!

Kies voor de juiste aanplantgrond

Wanneer je vaste planten gaat aanplanten vraagt dit meer dan alleen het planten zelf. De DCM Vivimus® Universeel is een aanplantgrond die je kunt gebruiken om de wortelvorming en plantengroei te stimuleren. Hoe beter de wortels kunnen groeien, hoe beter de plant zelf gaat groeien én hoe gezonder deze is. De DCM Vivimus® Universeel zorgt voor een luchtige en kruimelige bodemstructuur en creëert hierdoor de ideale verhouding tussen lucht en vocht in de bodem. Het voordeel van deze formule van DCM is dat dit ook toepasbaar is in de biotuin, omdat het een organisch middel is. Daarnaast is dit speciaal gecreëerd voor het aanplanten van vaste planten en bodembedekkers. 

Het aanplanten van vaste planten

De herfst is een goede periode om vaste planten aan te planten. Om dit zo goed mogelijk aan te pakken kun je de volgende stappen volgen:

  • Dompel de plant met pot en al onder in een emmer met water, totdat er geen lucht meer opborrelt.
  • Maak een ruim gat in de grond en meng dan 1 deel van de uitgegraven aarde met 2 delen aanplantgrond zoals de DCM Vivimus® Universeel
  • Vervolgens bedek je de bodem van het plantgat met een grote laag van het bovengenoemde mengsel.
  • Neem de plant uit de pot en haal indien nodig de wortels iets uit elkaar. 
  • Zet de plant in het plantgat en vul het gat verder aan met het mengsel van uitgegraven aarde en aanplantgrond. 
  • Druk de grond goed aan en geef flink veel water, zodat de grond goed aansluit. 

Bomen en struiken worden vaak té diep geplant. Een handige richtlijn is de verkleuring op de stam waaraan je kunt zien hoe diep deze geplant is geweest bij de kwekerij. Deze diepte kun je ook aanhouden in de tuin.

Bestel jouw nieuwe planten online, of kom bij ons langs in Beekbergen!

Je kunt jouw nieuwe vaste planten online bestellen in de webshop, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze winkel. Daar kunnen we je ook voorzien van advies en meer informatie indien nodig. Vanaf november zijn de bos- en haagplantsoenen weer leverbaar, maar je vindt op dit moment ook verschillende soorten najaarsbloeiers zoals helleborussen in ons assortiment! Graag tot ziens bij Tuincentrum Tullekensmolen!