Nationale Tulpendag 2020

Nationale Tulpendag 2020

Kerstmis is nog maar net achter de rug, maar we kunnen ons hart nu al ophalen aan bloeiende voorjaarsbollen in alle soorten, maten, kleuren en geuren. We berichtten eerder op deze site al over voorgekweekte bloembollen die je nu (bijna) bloeiend in manden, potten en bakken in ons tuincentrum in Beekbergen kunt kopen. Voor binnen én buiten. Op zaterdag 18 januari wordt de officiële start van het tulpenseizoen gevierd met de jaarlijkse Nationale Tulpendag en een tulpenplukfeest op de Dam in Amsterdam.

Alle tulpen op de Dam

De Nationale Tulpendag is een initiatie van Nederlandse tulpenkwekers en wordt sinds 2012 georganiseerd op de derde zaterdag van januari. Samen met familie, vrienden en andere vrijwilligers leggen de kwekers de pluktuin met meer dan 200.000 tulpen op de Dam, pal voor het paleis, aan. Iedereen is op zaterdag 18 januari tussen 13.00 en 17.00 uur welkom om gratis een bosje van 20 tulpen te komen plukken, maar op = op. Het thema van dit jaar is ‘World of Colours’ en dat komt onder meer tot uiting in het kleurrijke ontwerp van de tulpenpluktuin.

Tulpentijd

Het seizoen van Hollandse tulpen loopt elk jaar van januari tot en met mei. Er zijn immers speciaal voorgekweekte tulpen en tulpen die vroeg (maart) of juist laat (mei) bloeien. Inmiddels kun je bijna het hele jaar tulpen voor in de vaas kopen, maar die tulpen komen dan van ver of uit verwarmde kassen, dus het is beter voor het milieu en goedkoper om ze alleen tijdens het tulpenseizoen te kopen. En natuurlijk koop je in ons tuincentrum in Beekbergen in het najaar weer tulpenbollen om die in de tuin en in potten voor op het balkon en terras te planten.

Tips voor tulpen in de vaas

In een vaas bloeien tulpen relatief kort, meestal hooguit een week, maar omdat ze van januari tot eind april zo overvloedig voorradig zijn, zijn ze in deze periode voordelig geprijsd en kun je telkens weer nieuwe halen.

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

  • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water staan.
  • Snij met een schoon en scherp mes het uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoeding.
  • Tulpen groeien ook in een vaas altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen. Of snijd ze na een paar dagen opnieuw af en zet ze in vers water met snijbloemenvoeding.
  • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de houdbaarheid van de tulpen nadelig beïnvloedt.
  • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming en niet bij een schaal met fruit of in de tocht. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Kies in ons tuincentrum in Beekbergen nu uit het grote aanbod bloeiende voorjaarsbollen in potten, manden en bakken

NB Fotocredit bij foto via Alpha Communications: Tulpentijd.nl/VidiPhoto