Planten water geven tijdens een hittegolf

Planten water geven tijdens een hittegolf

Het bewateren van jouw tuinplanten kan een uitdaging zijn. Vooral in de zomer, wanneer de temperaturen hoog oplopen, hebben veel planten moeite om voldoende water te krijgen. Met de hoge temperaturen van deze weken is het extra belangrijk om de planten voldoende water te geven. Zonder voldoende water verwelken tuinplanten en kunnen ze vatbaar worden voor ongedierte en ziekten. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om uw tuinplanten in de zomerhitte gehydrateerd te houden. Van sproei systemen tot druppel irrigatiesets, er zijn tal van manieren om jouw tuin tijdens de hete zomerdagen in bloei te houden. Lees verder voor meer informatie en advies over hoe je jouw tuinplanten het beste kunt bewateren tijdens de zomermaanden.

Bewater vroeg in de ochtend of laat op de avond

Het belangrijkste om te onthouden over het water geven aan je tuinplanten in de zomer, is om vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven. Als je 's morgens water geeft, hebben de planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt. Water geven in de namiddag of avond kan verwelking veroorzaken en het risico op ziekten verhogen. Kies een tijdstip voor water geven dat past in jouw schema, maar houd rekening met de volgende punten:

  • Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond. Als je tijdens deze uren water geeft, krijgt het wortelsysteem van jouw planten geen water en droogt het alsnog uit.

  • Als je 's morgens vroeg water geeft, heeft het water de tijd om in de grond te sijpelen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze dorstig worden en weer water nodig hebben.

  • Als je laat op de dag of 's avonds water geeft, heeft het water de tijd om volledig in de grond door te dringen en de wortels van uw planten te bereiken voordat ze te dorstig worden en opnieuw water nodig hebben.

Potplanten water geven

Potplanten zijn gevoeliger voor droogte en hittestress. Potplanten hebben geen mogelijkheid om diep te wortelen, waardoor het belangrijk is dat je potplanten goed vochtig houdt. Als je potplanten water geeft, zorg er dan voor dat je ze grondig water geeft en de grond tussen twee waterbeurten laat opdrogen. Pas op voor een laag water in de pot: potplanten hebben vaak last van wortelrot en verwelking. Als je planten in potten hebt, zorg er dan voor dat je ze op een plaats zet met voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat je een pot kiest met een gat in de bodem zodat overtollig water kan weglopen. Je kunt potplanten ook op een schaal met water zetten zodat je overtollig water opvangt en de grond niet uitdroogt.

Creëer een schaduwrijke plek voor uw planten

Sommige planten houden van een plek in de volle zon. Echter, niet alle planten houden het vol in de brandende zon. Zorg ervoor dat je een schaduwplek creëert voor jouw halfschaduw planten. Als jouw tuin een verscheidenheid aan planten bevat, creëer je een schaduwplek om zon gevoelige planten te helpen. Plaats planten die niet tegen de volle zon kunnen aan de schaduwzijde van jouw huis, schutting of naburige planten. Bomen, struiken en siergrassen zorgen voor enige schaduw. Vergeet niet dat het enkele jaren kan duren voordat volwassen bomen en struiken groot genoeg zijn om schaduw te geven, dus begin op tijd met het planten van deze schaduwplanten om er zeker van te zijn dat ze groot genoeg zijn om schaduw te geven tegen de tijd dat de zomer aanbreekt. Bovendien kunnen siergrassen worden gesnoeid om schaduw te geven of worden gebruikt als decoratieve haag.

Bewatering tips voor de zomer

Voorkom verwelking en houd jouw tuinplanten gehydrateerd door deze eenvoudige tips op te volgen:

  • Controleer de planten ten minste twee keer per week om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben.

  • Als je een sproei-installatie gebruikt, stel de sproeier dan zo in dat hij jouw tuin in de vroege ochtend besproeit. Zo kan het water in de grond trekken en de wortels van de planten bereiken voordat het water verdampt door de zon.

  • Als je een druppelirrigatiesysteem gebruikt, zorg er dan voor dat je de buizen zo afstelt dat hij direct water geeft bij de voet van de planten en dat je de bladeren droog houdt.

  • Gebruik eventueel mulch om de grond rond de planten vochtig te houden.