Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Trek je er deze zomer op uit? Dan kan het met de huidige temperaturen handig zijn om de tuin eerst wat extra aandacht te geven. Wellicht schakel je een planten oppas in, ook daar hebben we tips voor! Met deze tips kun je voorkomen dat je thuis komt met een verdorde achtertuin, zodat je het vakantiegevoel juist kunt voortzetten! 

Zo bereid je de tuin voor voordat je op vakantie gaat

  • Nu alles sneller groeit en bloeit in de zomer, groeit ook onkruid een stuk sneller! Daarom is het belangrijk om het onkruid te wieden voor de vakantie. Als er in de vakantie iemand is die op de tuin past, dan kun je deze eventueel vragen om wekelijks de kleine beetjes onkruid weg te halen, zodat het niet is geëxplodeerd bij terugkomst. 

  • Pluk de uitgebloeide bloemen alvast, zodat de planten hier geen energie aan verspillen. 

  • Maak de tuin klaar voor verschillende weersomstandigheden. Alles wat je bij harde wind en regen binnen zou halen, kun je dus het beste vast opbergen. Denk aan tuinkussens, parasols en schaduwdoeken bijvoorbeeld. 

  • Planten in potten kun je in een schotel met water zetten, zodat de planten dit geleidelijk aan op kunnen nemen. 

De moestuin water geven tijdens de vakantie

Water geven is essentieel, vooral als het om de zomervakantie gaat. Als je planten in potten hebt, dan kun je deze in een schaal met een laag water zetten. Je kunt eventueel ook aan de slag gaan met een automatisch bewatering systeem dat je instelt op tijd. Toch is het fijn om iemand een oogje in het zeil te laten houden, vooral omdat de weersomstandigheden van invloed zijn op hoeveel water er precies nodig is.

Daarnaast kun je kiezen voor een waterdispenser. Deze kun je bij ons in de winkel aanschaffen, of eventueel zelf maken door middel van een plastic fles. Dit doe je als volgt:

  • Je prikt gaatjes in de dop van de plastic fles

  • Vul de fles volledig met water en draai de dop dicht

  • Zet de fles met de dop naar beneden in de aarde, zodat het water er geleidelijk uit loopt.

Hoe zit het met onkruid in de moestuin tijdens de vakantie?

Onkruid kan erg snel groeien in een aantal weken tijd. Je kunt dit voorbereiden door alle onkruid vast te verwijderen voordat je weg bent. Daarnaast kun je mogelijk de planten oppas inschakelen, om 1 keer per week wat onkruid te verwijderen.

Oogsten uit de moestuin, voor én tijdens de vakantie

Voordat je weg gaat kun je vast oogsten. Is er iemand die op de moestuin past in deze periode? Dan kun je natuurlijk ook nog het een en ander laten hangen, zodat de planten oppas hiervan kan genieten in jouw afwezigheid. Houd er echter wel rekening mee dat rijpe vruchten kunnen gaan rotten. Dus tijdens jouw laatste oogst-ronde en onder toezicht van de planten oppas is het belangrijk om dit op tijd te oogsten.

 

Fijne zomervakantie namens Tuincentrum Tullekensmolen!